Bolu merkezli olarak kurulan derneğimiz AHLAK-DER kısa adı ile faaliyet göstermektedir.
Derneğimiz, ahlaki değerlerin toplumda yüceltilmesini ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan çalışmalar yapmakta, bu alanda muhtelif projeler üretmektedir.
Tüm dünyada ve ülkemizde giderek artan ahlak ve değer bunalımına karşılık, şiddet, suç, vandalizm, intihar eğilimleri,
uyuşturucu madde kullanımı ve bunlara bağlı gelişen "suç korkusu ve şiddete dayalı sosyal travmalar" karşısında
başta çocuklar, kadınlar ve dezavantajlı tüm gruplar olmak üzere, kişilerin ruh, beden, iyiliklerinin korunmasını
güçlendirecek çalışmalar yapmak; şiddete bağlı sosyal travmalar sonrası, iyileştirici / onarıcı / geliştirici projeler uygulayarak,
barışa, diyaloga ve toplumda yüksek güven kültürünün oluşmasına katkıda bulunmak; şiddetin nesnesi olmuş, kurbanların/mağdurların
haklarını koruyucu çağdaş yasaların çıkartılması için bilimsel / sosyal / kültürel faaliyetlerde bulunmak; önleyici rehberlik,
koruyucu hukuk ve kişisel gelişim alanlarında özgün ve etkin projeler geliştirerek, şiddeti/suçu ailede, okulda ve diğer sosyal ortamlarda
daha oluşmadan önlemeye yönelik etkili çalışmalar yaparak sosyo-kültürel mutluluk düzeyi ve bilgi birikimi yüksek bir toplum oluşmasına katkıda bulunmak temel hedeflerimizdir.
Toplumda güven ve hoşgörüyü artırıcı; insan hakları, demokrasi ve birlikte yaşama kültürünü güçlendirici, demokratik vatandaşlık bilincini geliştirici çalışmalar yapmak; suç mağdurları, engelliler, çocuklar, yaşlılar ve kadınlar başta olmak üzere dezavantajlı kesimleri koruyucu nitelikte bilimsel etkinlikler yapmakta, projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.
Çocuk hakları, kadın hakları, insan hakları, mağdur hakları, engelli hakları, yaşlı hakları, hasta hakları alanlarında ulusal ve uluslararası kuruluşlara, gerçek ve tüzel kişilere, stratejik eylem, sosyal risk ve hizmet plan/programları hazırlamakta ve uygulamaktayız.
Şiddet, saldırganlık, suç, çocuk ihmali/istismarı/mağduriyeti, mobbing, çocuk suçluluğu, parçalanmış aile çocukları, sokağa sürüklenmiş çocuklar, aile içi ve akrabalar arası şiddet, medya yoluyla şiddet, intihar eğilimleri, madde kullanımı ve bağımlılığı, suç korkusu konularında sürekli araştırmalar yapmakta, projeler üretmekte, yürütülmekte olan projelere ortak olmakta, elde edilen bilgileri toplumla paylaşmaya yönelik çalışmalar yapmakta; bu bağlamda sürekli eğitim ve yayın faaliyetlerinde bulunmaktayız.
Sağlık hizmetlerinde, sporda, eğitim ortamlarında, işyerlerinde ve her tür diğer kamusal/sosyal alanlarda yaşanan/yaşanabilecek her çeşit şiddet/suç mağduriyetleri konusunda araştırmalar yapmakta, tehdit ve riskleri önceden belirlemekte, bağlı olarak sorun giderici-iyileştirici çözüm önerileri ve projeler geliştirmekte, uygulamaktayız.
Ceza İnfaz Uygulamaları için ihtiyaç duyulan, rehabilitasyon, eğitim, tahliyeye hazırlık/tahliye sonrası izleme, denetimli serbestlik ve benzeri hizmetleri güçlendirmeye yönelik eğitim modülleri, raporlar hazırlamakta; programlar, projeler, stratejiler geliştirmekte, uygulamakta ve ilgili personelin hizmet içinde eğitimine destek vermekteyiz.
Derneğin amacı doğrultusunda, yurt içinde ve yurt dışındaki benzeri kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmakta, şiddet, suç ve mağduriyet konularıyla ilgili konferans, kongre, sempozyum, panel, kurs, çalıştay ve sertifika programları düzenlemekte; anılan konularda yüksek lisans ve doktora tezleri hazırlanmasını özendirmekte/desteklemekte; lisans, lisansüstü eğitim ve doktora eğitimi yapan öğrencilere burs vermekte ve ayrıca bu bağlamda yurtdışına elemanlar gönderilmesine destek olmaktayız.
Çocuk Koruma Kanunu hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi, risk altındaki çocukların güvenli yaşam ortamlarına kavuşturulması ve çocuk haklarının geliştirilmesi için çalışmalar yapmakta, hizmet modelleri/projeler üretmekte, yürütmekte, yürütülenlere ortak olmaktayız.
Şiddete dayalı sosyal travmalar; travmaların yarattığı insani ve toplumsal tahribatlarla ilgili araştırmalar yapmakta, sosyal iyileşme projeleri geliştirmekte, uygulamaktayız.
Derneğe ait lokal, lokanta, kafeterya, pansiyon, çocuk koruma ve rehabilitasyon merkezleri, aile danışma merkezleri, suçlu ve mağdur rehabilitasyonu merkezleri, denetimli serbestlik hizmetlerine destek merkezleri, suça sürüklenen ve suç mağduru çocuklar için terapi köyleri, çocuk koruma kampusları, kadın sığınma evleri, tahliye sonrası psikososyal destek ve izleme merkezleri, fuar alanları, tatil köyleri, öğrenci etüt merkezleri, anaokulu, ilkokul, lise, kolej, meslek okulları, enstitü, akademi kurmakta, işletmekte, işlettirmekteyiz.
Suç kurbanlarının/mağdurlarının ve yakınlarının her türlü haklarının korunmasına yönelik, medeni dünya standartlarında bir “Temel Yasa” çıkartılması için çalışmalar yapmakta; özellikle çocuk hakları ve kadın hakları ile ilgili mevzuatın etkin işlerliği ve toplumca yakından bilinirliliğin kolaylaştırılması hususunda projeler geliştirmekte ve yürütmekteyiz.
Mağdur ve faillerle ilgili ülke ve il istatistikleri (envanterleri) oluşması hususunda, kurumların, bilim insanlarının ortaklaşa kullanabileceği tasnif sistemleri oluşturulabilmesi konusunda araştırmalarda/çalışmalarda bulunmaktayız.
Özellikle dezavantajlı grupların, mağdur olma riski, suç korkusu bağlamında algı, duygu, bilinç ve davranışlarının belirlenmesine yönelik sistematik araştırmalar yapılması ve sonuçlarının sosyal politika koyucu ve uygulayıcılarıyla etkin bir şekilde paylaşılması hususunda çalışmalar yapmakta, projeler geliştirmekte, yürütmekteyiz.
Kurumların, ilçelerin, illerin ve bölgelerin sosyal risk, suç ve mağduriyet durum haritalarının çıkartılması çalışmalarında bulunmakta; şiddeti önlemeye, mağdurları iyileştirmeye yönelik modeller geliştirmekteyiz. Gündelik yaşamda "suç korkusu olgusu" üzerine araştırmalar yapmakta, raporlar hazırlamakta; suç korkusuna yol açan risklerin azaltılmasına yönelik projeler geliştirmekte, uygulamakta; yazılı ve görsel yayın atkinliklerinde bulunmaktayız.